普通读者书店:旧图书馆的浪漫,杭州

2022-05-14 13:02
Taking inspiration from Virginia Woolf’s book by the same name, Atelier tao c has designed an independent bookstore in Hangzhou, China, dubbed Common Reader. The cinematic interior recalls the traditional reading experience and the romance of old libraries.
 

                            

                            

                            

                            

                            
The design team reduced all unnecessary objects leaving bookshelves, display tables, seats and reading lights to absorb customers into the space. Taking an ‘anti-retail’ approach, dark-tone woods lined with bottle green are reminiscent of that classic library vibe, forging a calm ambience that encourages readers to stay awhile, read and write.

                            

                            

                            
The L-shaped site was broken down into two relatively isolated rectangular rooms. The layout, arranged by the direction of the bookshelves, creates the circulation that divides the rooms into two spaces with distinctly different atmospheres.

                            

                            

                            

                            
In the room near the street, dark green curtains are hanging around the perimeter, creating a soft boundary and enclosing an introverted public atrium that is open and flexible. Wooden seats form a continuous horizontal surface, with bookshelves sitting on top like loose furniture. Between the sets of bookshelves, the designers have added deep seats for people to start reading as they browse.

                            

                            

                            

                            
Readers enter an even more private library experience through a green stone doorway. Double-sided shelves form multiple layers and depths within the interior. The designers paid particular attention to the distance of the bookshelves to the walkway, deliberately compressing them to construct a more intimate and realistic space. A single desk is at the end of each bookshelf, again for personal reading time. The seat, somewhat isolated, allows visitors to feel alone in a public space. On the other side sits a cafe. Banquette seating with high wooden backs and partition boards again allow customers to read in peace—with the added bonus of a latte.

                            

                            

                            
Every bookshelf, seat, and lamp in the Common Reader bookstore has been explicitly designed with the customer in mind. The unconventional oblique angles on the bookshelves cater to the grabbing and placing of books as the different seats provide diverse ways for readers to sit down and get comfortable. Like a boujee public library, there’s one more sanctuary for the readers in the world.
 

采集分享

举报

Allen

什么也没写

613 作品/ 0 人气

  • 别默默的看了,快登录帮我评论一下吧!:)

    注册 登录

    更多评论

    推荐作品


    相关文章

    下载

    加入到画夹管理

    添加画夹

    提示

    右键保存、高清大图仅支持VIP会员
    投稿

    rs@rushi.net

    微信交流群

    返回页面顶部
    名师作品集【专享】
    全网名师最多、更新最快、作品最全
    作品库【无限查阅、一键下载】
    全球最大室内作品库,超33万部
    精品资料【下载】
    全年精品资料更新超1000部
    灵感搜索【原图下载】
    中文搜索全球顶尖案例灵感图
    设计师生活馆【内购价】
    5大电商平台官方合作,专享内购价
    CAD库【模型下载】
    cad单体模型库精准搜索查找下载
    免广告打扰【屏蔽】
    屏蔽全站广告,享受纯净体验
    3D模型【送199币值199元】
    分享全网最新精品3D模型
    名师与资料完善后,价格涨至699元/年