新作 | 星翰设计,保利和光尘樾售楼处

2019-11-19 09:15
 

                            

                            
于历史悠久的西安而言,沣东已足够独特,作为诗经的发源地、阿房宫的见证者,它承载了历史与未来城市的期许和无限可能,如何让它焕发新的生命力,在历史和现代的对话中展示这座城市的魅力成为本案设计思考的重点。
For xi an with a long history, fengdong is unique enough. As the birthplace of the book of poetry and witness of Epang Palace, it carries the expectations and infinite possibilities of the history and future city. How to make it coronal with new vitality and show the charm of this city in the dialogue between history and modern times has become the focus of design thinking in this case.

                            
在古代,漆黑的夜晚自从有了火(光),人们拿来驱赶野兽、取暖、烹饪等一系列活动,继而产生了人类的现代文明。拉丁文的“光”(Lux)演绎成现代(Luxury)“奢侈品”。所以,不难看出人们对于光的向往和崇拜。
在一个用光线设计的建筑里,它充满可能性与自由。无论是在材料上勾勒阴影,还是与装置发生交叠,光线将以丰富的形式在建筑内部留下痕迹。你会发现从始至终人都在方寸间移动,但感受却是充满起伏跌宕的探索、观赏、驻足、互动的乐趣。
In ancient times, the dark night since the fire (light), people used to drive away wild animals, heating, cooking and a series of activities, and then produced the modern civilization of mankind. Latin Lux translates into modern Luxury. Therefore, it is not difficult to see that people yearn for and worship the light.
In a building designed with light, it is full of possibilities and freedom. Whether it is shading the material or overlapping with the installation, the light will leave traces inside the building in a rich form. You will find that people move in the space from beginning to end, but the experience is full of ups and downs of exploration, watching, stopping, interactive fun.

                            
时光一词又与光有千丝万缕的联系,是一个发展过程,是一种历史总结。建筑材料玻璃为此而研制,在全落地无框玻璃幕墙、全透明的玻璃建筑盒子里,时间的痕迹将与建筑材料产生更深刻的反应。由于建材的肌理的细腻性,时间和光在窗外天光推移出的明暗变化产生稳定而充满戏剧性的表现。
The word time and light have countless connections, is a development process, is a historical summary. The building material glass is developed for this purpose. In the glass building box with full floor-to-ceiling frameless glass curtain wall and full transparency, the trace of time will produce a more profound reaction with the building material. Due to the delicacy of the texture of the building materials, the change of light and shade produced by time and light in the sky outside the window is stable and full of drama.

                            
这般属性的建筑如同一个容器、可步入的盒子,不仅塑造内外部空间关系,还加入观者与行走的时间感。一个可以沐浴和崇拜光的盒子将由此开启……
The building with such attributes is like a container and walk-in box, which not only shapes the relationship between internal and external space, but also adds the sense of time of the audience and walking. A box that can bathe and worship the light will be opened...

                            
进入售楼处的第一层震撼。是将人们的视线引导向外部或上方。设计师刻意打破传统楼面生硬的切分疆界,用中庭和光塑造室内的建筑艺术。经过多次沟通,在大厅上方开窗,加上装置艺术,历史长空,骤然间划破一条口子,神秘的光线由顶层倾泻而下,经过光网“过滤”光温柔而神秘的洒在位于中庭正中沙盘的上方。
Enter the first floor of the sales office shock. Is to direct peoples eyes outward or upward. The designer deliberately broke the rigid and segmented boundaries of the traditional floor, and used the atrium and light to shape the art of interior architecture. After many times of communication, I opened a window above the hall and added installation art to the historic sky. Suddenly, a gap was cut. Mysterious light poured down from the top floor, and the light was filtered by optical net and spread softly and mysteriously on the upper part of the sand table in the middle of the atrium.

                            

                            
中空巧妙地打破了楼层之间的禁锢,带来通透开朗的层次和纵深感。大部分的空间都围绕着中心的垂直动线与采光中庭展开,让光成为整个项目的纽带。透过穿透的中庭,视线的上下回游及贯通,使空间具有了联结的作用。
The hollowness cleverly breaks the barrier between the floors, bringing a transparent and open level and depth. Most of the space is developed around the vertical movement line in the center and the lighting atrium, making light the link of the whole project. Through the penetrating atrium, the line of sight travels up and down and penetrates, making the space play the role of connection.

                            

                            

                            
作为售楼处最需要氛围的区域,水吧区和洽谈区有着紧密联系,洽谈区被加入了极简造型的灯体,满足光线的同时亦营造了氛围。
As the area where the sales office needs atmosphere most, the water bar area is closely connected with the negotiation area. The negotiation area has been added with a minimalist lamp body to meet the light and create an atmosphere.

                            
微光是低声行过的时间。在这样的空间里,光线不能直白、一目了然。吸引客人的还有水吧上的调皮小孩雕塑,很好的拉近小朋友的亲切感。顿时,小孩的俏皮显得那么自然。
Twilight is the time that whispers. In such space, the light cannot straightforward, be clear at a glance. What attracts the guests is the naughty child sculpture on the water bar, which is a good way to shorten the intimacy of children. Suddenly, the childs nifty appears so natural.

                            

                            
水吧上方也不例外,安排了天光,随着时间推移出有着不同的明暗变化,还有墙面交错下的暗影、与户外景观产生流泻的光晕、水景的光晕折射在室内,体会一味温熙时光。
Water bar upper part is no exception, arranged sky light, go out to having different light and shade change as time elapse, still have the shadow below metope crissccross, produce the halo of shed with outdoor landscape, the halo of waterscape is refracted indoors, experience blindly lukewarm xi time.

                            

                            

                            

                            

                            
从美术馆概念出发,以展示为理念,希望创造的空间不仅是为了展示物件。好的设计,终将带人走向更好的自己。向‘美术馆’的深处探索,人们可以通过极具现代建筑感的楼梯进入二层美术廊道。各种画作等着你去解读,在此过程楼梯不仅是一个改变高层的通道,也成为一个具有景观性的展示空间。
Starting from the concept of art gallery and taking exhibition as the concept, I hope to create a space that is not only for displaying objects. Good design will eventually lead people to a better self. Exploring the depth of the art gallery, one can enter the gallery on the second floor through a staircase with a very modern architectural sense. The various paintings are waiting for you to interpret, during which the staircase is not only a passage to change the upper level, but also a display space with landscape.

                            

                            
设计师一直思考着如何用一种最本质的方式诠释对人、自然与艺术的理解。又有光与影配合着季节和天色的变化在空间里呈现出有节奏的律动之感。希望空间里满是流动又静谧的天然力量,如同面对自然广袤无垠的尺度时,可以体悟到自我的渺小,不自觉将心放缓下来,静静地在这盒子里欣赏这时光和艺术罢了。
Designers have been thinking about how to interpret the understanding of people, nature and art in a most essential way. There is light and shadow with the season and the change of the sky in the space presents a rhythmic rhythm of feeling. I hope that the space is full of flowing and quiet natural forces, just like when facing the vast scale of nature, I can realize my smallness, unconsciously slow down my heart, and silently appreciate the time and art in this box.
项目名称:保利和光尘樾售楼处
Project name: poly and guangduyue sales office
Project address: fengdong, xi an
项目面积:653平方米
Project area: 653 square meters
设计单位:重庆星翰装饰设计工程有限公司
Design unit: chongqing xinghan decoration design engineering co., LTD
Chief designer: guo bin
Soft outfit design director: hu chao
室内设计:黄克超、罗毅、李家辉、秦岭
Interior design: huang kechao, luo yi, li jiahui, qinling
软装设计:杨星、秦彦杰
Soft outfit design: Yang xing, qin yanjie
Photography: photographic painting

                            

                            

                            

                            

                            
 

采集分享

举报

德川大肚肚

什么也没写

50 作品/ 0 人气

  • 别默默的看了,快登录帮我评论一下吧!:)

    注册 登录

    更多评论

    推荐作品


    相关文章

    下载

    加入到画夹管理

    添加画夹

    提示

    投稿

    rs@rushi.net

    交流反馈群

    715894730

    返回页面顶部
    开通如室年费VIP会员
    即可享受以下权益
    名师作品集订阅下载
    年更新300多名全球顶尖名师
    精品资料下载
    年更新1000多套精品资料
    名师与资料完善后,价格涨至699元/年