姚晓冰新作 | 天趣 · 自在餐厅:雅趣天成,诗韵自在

2021-11-30 09:37
 

                            
一个餐厅的骨与肉



我们可以形象地把建筑比作为身体的骨架

而内饰则就是我们的肉体

骨架固然重要

但肉体也必不可缺 






设计说明 

Design Description

艺术大师林语堂曾对「建筑之美」有如下诠释:“我们深处其中,却不知道自然在哪里终了,艺术在哪里开始”。“自然”与“人工”并不意味着“无序”和“刻意”,高级的设计就应当将自然风物纳入谋篇布局之中,由YDS姚晓冰设计事务所匠心巨制的天趣·自在餐厅正是将四季景物融入设计灵感,让食客在此能深切感受到时光流动,万物生长。



Master Lin Yutang once explained the beauty of architecture as follows: "We are indulged ourselves in it, but we have no idea where nature ends and art begins." Nature and artificiality does not mean disorder or deliberately. In this connection, natural custom should be built into the overall planning of advanced design. Drawing inspiration from seasonal scenery, the YDS Design Office endows it into Carefree, allowing guests enjoy themselves and feel the power of nature.
项目位于四川成都武侯区桂溪街道天府大道177号,是一家主营传统川菜的高档餐厅。区别于传统餐厅对门庭客喧的追求,天趣·自在餐厅则是以“大隐隐于市”的方式融入城市景观当中。

This is a high-end restaurant specializing in traditional Sichuan cuisine, located at No.177 Tianfu Avenue, Guixi Street, Wuhou District, Chengdu, Sichuan. Different from traditional restaurants pursuit of swarming with visitors, Tianqu Restaurant integrates itself into the urban landscape in the way like a man goes into noisy crowd to drown his own clamour of silence.







入口

 曲径通幽处

门头采用中式园林经典的“移步易景”手法,蜿蜒曲折的青砖小径与苍松假山相映成趣,让食客能够跟随规划的动线逐步沉浸到餐厅的场景氛围之中。“游园”的尽头则是以玻璃砖构造的餐厅入口,门头采用经典的月洞门造型,中西结合的设计风格正如店内匠心独具的创意佳肴,以新颖技法将经典抬升到新的高度。



The designer adopts the classic moving scenery technique of Chinese garden on the design of the storefront signboard. The winding black brick path and green pine rockery contrast finely with each other, so that diners can follow the moving line gradually to be immersed in the scene atmosphere of the restaurant. The end is the restaurant entrance made of glass bricks with a moon-gate-shape storefront signboard. Thanks to creative combination of Chinese and Western design style, the novel techniques is lifted to a new height.

                            
前厅

霜叶醉墨痕

“空间不是美的边界,空间应当是美之本身”。前厅又唤作四季厅,正如连接室内外的桥梁,自然草木并没有在食客步入此间时顷刻消失,反而环绕四周,融入了极具现代感的装饰之中。设计师在墙面安装了360°LED荧屏,图像中的草木随时间推移可呈现出四季的变换,从青翠蓊郁到秋色尽染,呼应了天趣餐厅“取节令应时之材,烹四季养生美食”的经营理念,用人工的物象生动表达出与自然相处的古老智慧。



"Space doesn’t mean the boundary of beauty, but the beauty itself". The vestibule, also called the Four Seasons Hall, is like a bridge between the inside and the outside. The natural vegetation does not disappear immediately when diners enter into the hall, but merging with modern decorations. The designer installed a 360° LED screen on the wall where the vegetation can show the change of the four seasons over time, from lush green to fully dyed autumn color, echoing with the business philosophy of Natural Appeal Restaurant that taking seasonal materials to cook seasonal health food, and using artificial objects to vividly express the ancient wisdom of getting along with nature.

                            

                            
月门中心的雕塑是空间的点睛之笔,设计师使用解构的手法,将“天趣”二字的部首笔画与水墨丹青拼搭组合,构建成兼具态度与美感的品牌标志。正如品牌文字与墨迹交织成趣,餐厅秉承传统,坚守经典的姿态也由此展露出来。



The sculpture in the center of the moon gate is the finishing touch of the whole space. The designer uses deconstruction techniques to combine the radical strokes of the word "Tianqu" with the ink painting to build a brand logo with both style and beauty. As the brand texts and ink interwoven into the restaurant, the classic style of the whole space is also revealed.

                            
茶座

捣茶松院深

大堂分为茶点区、酒区和包间,根据营业时段以及区域特性,三个区域自成美景,各有洞天。茶点区墙饰面采用中式雕花隔栅,辅以昏暗的光线,凸显出“空庭春意晚”的深幽感。茶座分区则是由红色玻璃墙面隔断,新潮的艺术手法与传统元素和谐共生,使空间自古意中萌发新的生命力。



The lobby is divided into three areas, that is, refreshment area, wine area and private room. According to the business hours and regional characteristics, the three areas have their own beautiful scenery. The wall decoration of the refreshment area is with Chinese carved fence, supplemented by dim light to highlight the deep and secluded feeling. The partition of the tea-house is separated by a red glass wall. The harmony of the use of new artistic techniques and traditional elements makes the space full of new vitality.

                            
包间

 春星带草堂

由于餐厅定位为高档轻奢,就餐环境的水准就成为食客最为关注的问题之一。天趣·自在餐厅的包间设计理念独到,设计团队并没有选择富丽堂皇的装潢方式,而是将空间变为人与食物的“容器”,通过拓宽意象外延来衬托食物的精致品味。包间墙面采用日式碳烧木饰面,地面搭配同色砖石,晦暗的光线漫射四周,整体空间如柔焦的底片,将食客的注意力焦点自然而然地牵引到桌面的菜品中来。



As it is a high-end luxury restaurant, the dining environment has become one of the biggest concerns for diners. The design concept of the private room of Tianqu Restaurant is unique. The design team did not use splendid decorations, but designed the space into a container for people and food to set off the delicate taste of food by broadening the image extension. The wall of the private room is decorated with Japanese carbon-burning wood veneer, and the ground is matched with brick and stone of the same color. The dull light diffuses around, and the overall space is like a soft focus film, which naturally draws the attention of diners to the dishes on the table.

                            

                            
走廊

竹深疏影长

艺术走廊呈现出一幅“疏竹月影”的图景,设计师以四川盛产的竹子为原材料,定制成极富艺术气息的大红色几何形吊饰。极富视觉张力的造型反射在镜面墙壁上,疏落有致的的照影自有一番落月摇情的诗韵。



When entering the art corridor you’ll find a picture of sparse bamboo and moonlight shadow. The designer takes bamboo as raw material, and makes the hanging decoration of bright red geometry with artistic atmosphere. The modelling reflection of extremely rich visual tension is on the mirror surface wall, so that the light has the poetic charm.

                            

                            

                            

                            

                            
酒区

乘月醉高台

酒区以夹丝玻璃为基底,缔造出树影横斜的景致,与另一侧巨大的黑色柜式展示形成鲜明的轻重、虚实反差。空间布局以品酒区为中心,沙发组和散座有序铺陈,顾客可自由落座,或伴着酒香琴音放空小憩,或闲对婆娑树影遐想片刻,无论对饮还是独酌,都能畅享自在闲情。



The wine area is based on filigreed glass, creating a diagonal view of tree shadows, which forms a sharp contrast with the huge black cabinet display on the other side. The space layout is centered on the wine tasting area. The sofa set and scattered seats are arranged in an orderly way. Customers can sit down freely, taking a rest with music and aroma of wine, or meditating for a while.

                            

                            
洗手间

 空山新雨后

“追求天然野趣”是贯穿于项目的主线,洗手间的调性同样如此。盥洗区域上方以斗拱结构设计的主灯如满月清辉,而周边悬吊的艺术灯饰则设计为雨滴的形状,营造出空山细雨的艺术氛围。设计团队玩转了光影与材质的排列组合,在微暗的光照下借由不同质感的黑拼搭出各具特色的场景画面,让自然与艺术在此间产生嬗变,令顾客在体验高端服务的同时,又可尽得纵情山野间的趣味。



The pursuit of natural and wild interest is the main line through the project, as is the tonality of the bathroom. The main light above the lavatory area is made of brackets, which looks like a full moon. While the hanging art lights are designed in the shape of raindrops, creating an artistic atmosphere of drizzle on the empty mountain. The design team makes good use of light, shadow and materials. In the dim light, different textures of black are used to create unique scenes, where nature and art are evolved. In this way, customers can experience high-end services while enjoying the fun of nature.

                            
图纸鉴赏

Appreciation of drawings

ABOUT THE PROJECT



项目名称 | 天趣·自在

项目地址 | 成都天府大道177号23栋2层

项目面积 | 1480m²

设计单位 | YDS姚晓冰设计事务所

主案设计师 | 姚晓冰

艺术总监 | 李红

辅助设计师 | 梁欢

设计起止日期 | 2020年8月-11月

完工时间 | 2021年5月23日

主要材料 | 金砖、大理石、仿铜不锈钢、玻璃砖、艺术涂料、夹丝玻璃、烧木+瓦、回字形红砖、竹艺装置

业主名称 | 李沁辕

出镜设计师 | 廖雅丽

项目摄影 | 窦强
案例背后的团队



Y.D.S是姚晓冰设计事务所的简称,Y D S Interior Design由创始人姚晓冰先生创建于2009年,主张原创和纯粹的设计,专注做精品设计案例。专业设计是这个时代的必需品,而非奢侈品,将它定义成「更为人性化的、环保的、轻松愉悦的生活方式」,来得更加精辟和确切。




THE DESIGNER
姚晓冰 | Yao Xiaobing

Y.D.S 室内设计事务所   创始人 / 设计总监



Y.D.S 姚晓冰设计事务所





Y.D.S认为设计的本质是设想宁静空间,但又存有温暖和真实感,移除无功能的装饰性元素,将色彩、照明、原材料简化到最少,力求以少胜多、以简胜繁。Y.D.S在新与旧之间做了精心的平衡,通过各种片段的有序并置与分离来复活这些历史,适当地展示原有的历史,并产生了全新的空间。光以亮度和阴影创造了物体的体量,而材料肌理的产生、表达、变化则依靠于同光线产生的共鸣。正是因为光线的存在,才使得空间的物质性和形式感得以充分表达,并且随著光线融入到空间之中。



Y.D.S在对光线的理解不仅限于方向、强度和色彩,甚至把光当成一种实体来对待。从纷繁和混沌中去平衡表达的方式。视觉是Y.D.S构建的镜头的截取,希望观者可以自我产生流动的虚像,在物像的几何体和色彩以外,强化我们的感知,接受所有来自空间的引逗,接受不被规定的艺术空间。





Y.D.S 荣获设计奖项



意大利  | 2020年意大利A'Design Award 两项金奖

意大利  | 2020年意大利A'Design Award 铂金奖

香港  | 2020年 APIDA亚太室内设计大赛设计奖

荷兰  | 2020年 Frame Awards

德国  | 2020年 iF DESIGN AWARD

法国  | 2019年双面神“GPDP AWARD”国际设计大奖

美国  | 2019年美国“IDA”国际设计大奖

德国  | 2019年 German Design Award

美国  | 2019年 Best of Year Awards

美国  | 2019 Architecture Masterprize美国建筑大师奖

英国  | 2019 Restaurant & Bar Design Awards

意大利  | 2019年 意大利A'Design Award 国际设计奖

新加坡  | 2018年Singapore Interior Design Awards

英国  | 2018年LICC英国伦敦国际创意大赛大奖

法国  | 2018年 INNODESIGN PRIZE国际创新设计大奖

美国  | 2018年 The Architecture Master Prize

法国  | 2018 IIDA全球设计大奖

中国  | 2018年获得设计影响人物奖

采集分享

举报

南华

什么也没写

115 作品/ 0 人气

  • 别默默的看了,快登录帮我评论一下吧!:)

    注册 登录

    更多评论

    推荐作品


    相关文章

    下载

    加入到画夹管理

    添加画夹

    提示

    右键保存、高清大图仅支持VIP会员
    投稿

    rs@rushi.net

    微信交流群

    返回页面顶部
    名师作品集【专享】
    全网名师最多、更新最快、作品最全
    作品库【无限查阅、一键下载】
    全球最大室内作品库,超33万部
    精品资料【下载】
    全年精品资料更新超1000部
    灵感搜索【原图下载】
    中文搜索全球顶尖案例灵感图
    设计师生活馆【内购价】
    5大电商平台官方合作,专享内购价
    CAD库【模型下载】
    cad单体模型库精准搜索查找下载
    免广告打扰【屏蔽】
    屏蔽全站广告,享受纯净体验
    3D模型【送199币值199元】
    分享全网最新精品3D模型
    名师与资料完善后,价格涨至699元/年